Eén digitaal dossier
In de regio Noord Veluwe bouwen twee JGZ-organisaties en een jeugdhulporganisatie (samen Centrum Jeugd en Gezin) met ouders en jongeren aan een dossier waarin zij allemaal kunnen werken: JGZ en jeugdhulp, ouders en jongeren. De laatsten kunnen niet alleen het hele dossier lezen, ze kunnen er ook in schrijven en hun eigen (familiegroeps)plannen uploaden. Zij bepalen welke discipline toegang heeft tot het dossier. Dit gebeurt vanuit de visie dat regie zoveel als mogelijk bij ouders en jongeren hoort te liggen, zodat zorg voor hen bijdraagt aan ‘een goed leven in eigen ogen’.
Evaluatieonderzoek
Aan het project is een proces- en effectevaluatie gekoppeld om te onderzoeken of het Jeugddossier is ontwikkeld en geïmplementeerd conform de geëiste functionaliteiten en bijdraagt aan toenemende regie, groeiende samenwerking en passende hulp. Het onderzoek loopt van juni 2018 tot december 2021. De onderzoeksgroep bestaat uit ouders, jongeren en medewerkers van de deelnemende Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van focusgroepgesprekken, (digitale) vragenlijstonderzoeken en de inloggegevens uit het klantportaal.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw en Icare JGZ.
Lees meer
- Benjamins S.J., Haveman-Nies A., Goudkuil J.R.A., Gunnink M., De Vet E. (2021). How does the use of a patient-accessible health record contribute to patient-centred care? A scoping review. Journal of Medical Internet Research.
- Van ‘ t Hoff E.J., Benjamins S.J., Haveman-Nies A. (2020). Een instrument om interdisciplinaire samenwerking te onderzoeken binnen de Nederlandse zorg voor jeugd. JGZ Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg 52:14-19.